Warta

Apa sing diarani ilmu tekstil?

Minangka ilmu teknis, tekstil nyinaoni cara mekanik (fisik, mekanik) lan kimia sing digunakake ing serat lan pangolahan serat. Wong sing urip, sing pertama mangan, sing nomer loro nganggo klambi. Wiwit jaman biyen, kajaba wulu lan kulit, meh kabeh bahan sandhangan minangka tekstil. Minangka produksi, pangertene tekstil sing sempit yaiku muter lan nenun, dene tekstil sing jembar uga kalebu proses bahan, reeling, pewarnaan, pagawean pungkasan, lan produksi serat kimia. Produk tekstil, saliyane busana, nanging uga kanggo ndeleng, mbungkus lan keperluan liyane. Ing jaman saiki, uga digunakake ing dekorasi omah, produksi industri lan pertanian, perawatan medis, pertahanan nasional lan aspek liyane. Teknologi tekstil minangka cara lan katrampilan kanggo ngrampungake masalah praktis ing produksi tekstil. Kosok baline, sistem hukum dhasar sing dikuasai wong adhedhasar ilmu pengetahuan tekstil.

Wiwit taun 1950-an, ilmu tekstil wis maju banget. Ing babagan konten inti, ilmu material tekstil dibentuk adhedhasar ilmu serat lan kimia polimer; teknologi mekanik bahan serat dibentuk adhedhasar mekanika lan mekanika; teknologi kimia bahan serat dibentuk adhedhasar ilmu kimia lan ilmu serat; lan konten desain tekstil diperkaya adhedhasar estetika, geometri lan fisiologi. Ing babagan konten marginal, akeh ilmu dhasar lan ilmu teknologi liyane sing ana gandheng cenenge karo praktik tekstil, mbentuk sawetara cabang lan pituduh pangembangan anyar: contone, sejarah lan ekonomi ditrapake kanggo riset pangembangan tekstil, mbentuk sejarah tekstil; statistik matématika, riset operasional lan téori optimalisasi ing matématika wis akeh digunakake ing teknologi tekstil lan produksi; fisika lan Fisika Teknologi ditrapake kanggo industri tekstil Pangembangan instrumen tekstil, teknologi deteksi tekstil lan teknologi kontrol otomatis wis dipromosekake, Wis nggawe kimia pewarna lan tambahan, lan ningkatake pangembangan degumming, nggawe sutra lan proses kimia ukuran; aplikasi mekanika lan elektronik ing tekstil wis nyipta prinsip desain mesin tekstil, manufaktur mesin tekstil, otomatisasi mesin tekstil, lsp; aplikasi Ilmu Lingkungan ing tekstil, dikombinasikake karo macem-macem teknologi tekstil, wis ningkatake desain pabrik tekstil, AC lan mesin tekstil Aplikasi Ilmu Manajemen ing industri tekstil mbentuk teknik manajemen industri tekstil. Miturut obyek proyek kasebut, amarga nggunakake serat kimia sing akeh, teknologi katun, wol, sutra asli lan rami terus saya ganti, mbaka sethithik mbentuk jinis katun, jinis wol, jinis sutra, jinis rami lan teknologi tekstil liyane. nduwe proses khusus serat awal, puteran lan gulung, tenun, pewarna lan pagawean pungkasan, desain produk lan liya-liyane. Sanajan wis padha karo siji lan sijine, karakteristik masing-masing ndadekake beda patang cabang independen. Uga ana lapangan sandhangan anyar ing antarane industri ringan lan tekstil, sing lagi diwiwiti. Derajat kedewasaan saben cabang disiplin tekstil beda. Konotasi lan denotasi terus berkembang lan ganti, lan sawetara ana sing intersect lan nembus saben liyane.


Wektu kiriman: Apr-07-2021